Независимо от острите критики и становища и въпреки очевидната безсмисленост правителството

...
Независимо от острите критики и становища и въпреки очевидната безсмисленост правителството
Коментари Харесай

Кабинетът внесе спешно в НС проекта за независимия прокурор

Независимо от острите рецензии и мнения и макар очевидната безсмисленост правителството внесе в Народното събрание плана си за промени в Наказателнопроцесуалния кодекс, свързани със основаването на фигурата на самостоятелен прокурор, който да проверява основния прокурор. 

Правителственият законопроект е импортиран без изискваните по Закона за нормативните актове наложителни оценки за въздействие и публично обсъждане чрез Портала за публични съвещания. Приетият на изключително съвещание на държавното управление в събота проект е гарниран с претекстове, подписани от премиера Борисов. В тях е записано, че с него  " се цели осъществяване на рекомендациите на Механизма за съдействие и инспекция на Европейския съюз чрез въвеждането на ефикасен и съгласуван с настояща конституционна уредба модел, гарантиращ следствията против основния прокурор и неговите заместници ".

Освен това " законовите промени, свързани с следствия против основния прокурор " били в осъществяване на рекомендация на Службата за поддръжка на структурните промени към Европейската комисия " по отношение на промяната на прокуратурата и взаимоотношението й с другите институции, в това число механизъм за отчитане на постигнатия прогрес пред необятната общност ". 

През последните дни изявени адвокати разясниха, че поправките са повече реплика, в сравнение с каквато и да е ефикасна процедура и система против недосегаемостта на българския основен прокурор. Проектът събра доста отрицателни експертни отзиви, в това число и такива, които показват, че без промени в конституцията няма по какъв начин да мине.

Подобна е и позицията на Комитета на министрите на Съвета на Европа, който е изпълнителният орган на най-голямата европейска организация. Той развива тезата в междинна резолюция, разгласена в понеделник от неговата пресслужба. Но ръководещите не приказват за ремонти в главния закон.

Във вторник се появи и цялостното мнение на Венецианската комисия, която пък е консултативният орган на Съвета на Европа по юридическите въпроси. От него става ясно, че Венецианската комисия категорично указва на България, че самодейността за започване на следствие на основния прокурор не трябва да идва от обвързваните с него членове на Висшия правосъден съвет. Но държавното управление одобри тъкмо противоположното - основният прокурор и обвързваните с него членове на Прокурорската гилдия да избират въпросния " самостоятелен " прокурор, разяснява " Медиапул ".

" Цялото това разискване (дали да се сътвори самостоятелен прокурор/следовател) ще бъде неефикасно, в случай че фигурата на " самостоятелния следовател “, неподчинена на основния прокурор, е невъзможна в конституционно отношение, най-малко както е в този момент в настоящата конституция ", се споделя в позицията на Венецианската комисия, в която се напомня на българските управляващи и за член.126, ал.2 от конституцията, който постановява, че основният прокурор реализира методическо управление върху всички прокурори. " Може да се заключи, че прокурорите имат монопол върху всички наказателни следствия и че всички прокурори са подчинени на властта на основния прокурор, който управлява законността на техните дейности. Ако конституцията се пояснява по този метод, фигурата на " самостоятелен " прокурор става невъзможна без промени в конституцията ", добавя Венецианската комисия. 

В своята позиция комисията съпоставя българския основен прокурор с монарсите в някои европейски страни и доближава до извода, че той е по-безотчетен и от тях. " Казвайки, че основният прокурор има изключителното право да проверява всички, в това число себе си, или да управлява наказателното гонене, това на процедура значи, че този държавен чиновник не може да бъде измамен под отговорност за своите незаконни действия. Всъщност някои конституционни органи (като Народното събрание, Конституционния съд или монарха в някои страни) постоянно са обект на политическа отчетност, а не на юридическа отчетност ", написа Венецианската комисия.  " Би било невероятно да се сътвори паралелна институция, която да поеме значима част от прокурорските функционалности, които в този момент принадлежат на прокуратурата, ръководена от основния прокурор. За сходна промяна е нужна смяна в конституцията и най-вероятно привикване на Велико национално заседание ", смята още комисията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР